Κατηγορία: Υλοποιημένα Έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020
Θεματικοί Στόχοι: Οικονομία Χαμηλών Ρύπων
Άξονας Προτεραιότητας: Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Νομική Δέσμευση: 1.110.149 €
Περιγραφή:
Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών Διοικήσεως του Στρατηγείου Δ’ΣΣ (κτίρια Α, Β, Γ) και της ΙV ΤΑΞΥΠ στην Ξάνθη.
Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα κτίρια και η κατασκευή τους χρονολογείται πριν από το 1966. Τα τέσσερα κτίρια είναι το Στρατηγείο Δ΄ΣΣ Κτίριο Α΄, το Στρατηγείο Δ΄ΣΣ Κτίριο Β΄, το Στρατηγείο Δ΄ΣΣ Κτίριο Γ΄και το Στρατηγείο IV ΤΑΞΥΠ. Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Ξάνθης επί της οδού Σαρδεών εντός του Στρατοπέδου «Αποστολίδη». Το Στρατηγείο Δ΄ΣΣ Κτίριο Α’ έχει συνολική επιφάνεια 1.385 m², το κτίριο Β’ του Στρατηγείου 688 m², το κτίριο Γ’ του Στρατηγείου 793 m² και το κτίριο Δ’ – IV ΤΑΞΥΠ έχει συνολική επιφάνεια 703 m². Από την Ενεργειακή Επιθεώρηση προέκυψε πως η συνολική πρωτογενής ενέργεια ανά χρήση ανέρχεται στις 441.5 kWh/m2 και το κτίριο Α’ να κατατάσσεται στη Ζ’ Ενεργειακή κλάση, για το κτίριο Β’ στις 609,50 kWh/m2 και κατατάσσεται στην Η’ Ενεργειακή κλάση, για το κτίριο Γ’ στις 613,8 kWh/m2 και κατατάσσεται στην ενεργειακή κλάση Η’ και τέλος για το κτίριο Δ’ -IV ΤΑΞΥΠ η πρωτογενής ενέργεια ανά τελική χρήση είναι 620,2 kWh/m2 και η ενεργειακή του κατάταξη Η.
Πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιριακού συγκροτήματος:
-Τοποθέτηση θερμομόνωσης κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη με επίστρωση πλακών πετροβάμβακα συνολικού πάχους 12 cm.
-Τοποθέτηση συστήματος θερμομόνωσης περιμετρικά του Κτιρίου Α’ με πλάκες πετροβάμβακα συνολικού πάχους 10 cm.
-Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα μεταλλικά με διπλό υαλοπίνακα με συνολικό συντελεστή θερμοπερατότητας Uw < 2 W/m2k.
-Εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού με κατακόρυφους γεωεναλλάκτες κλειστού τύπου στο κτίριο Α΄.
-Εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης – κλιματισμού με αντλίες θερμότητας τύπου VRV σε μορφή συστοιχίας και νέες τερματικές μονάδες τύπου κασέτας ψευδοροφής.
-Αντικατάσταση υφιστάμενου λέβητα πετρελαίου με νέο συμπύκνωσης καυσαερίων στα κτίρια Β’,Γ’ & IV.
-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από φωτιστικά τύπου LED.
-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.
-Εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).
Η συνολική ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος που εγκαταστάθηκε είναι 169,4 kWp , η ετήσια παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι 191.233 kWh/ Έτος και η ποσοστιαία συμβολή του στην συνολική κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου μετά τις επεμβάσεις υπολογίζεται σε 93%.
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις η ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας ανέρχεται στις 434,5 kWh/m2 για το κτίριο Α’, 594,10 kWh/m2 για το κτίριο Β’, 599,0 kWh/m2 για το κτίριο Γ’ και 608,6 kWh/m2 για το κτίριο Δ’.
Το κτιριακό συγκρότημα αναβαθμίστηκε, σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ, στην Α+ Ενεργειακή κλάση και για τα τέσσερα κτίρια. Επιπρόσθετα, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) υπολογίζεται σε ποσοστά που ξεπερνούν το 98%. Με βάση την οικονομοτεχνική ανάλυση του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, το λειτουργικό κόστος του κτιριακού συγκροτήματος αναμένεται να μειωθεί κατά 137.000 ευρώ.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |