Si-Cluster

Si-Cluster

image_print

si cluster  

Ερευνητικό Πρόγραμμα:  Si – Cluster

Σύντομη Περιγραφή: 

To Si-Cluster είναι ένας Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, εποπτευόμενος από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Μέσω των δράσεών του, επιδιώκει την ανάδειξη της Ελλάδας μεταξύ των χωρών που αναπτύσσουν διαστημικές τεχνολογίες, αποτελώντας ένα cluster παγκόσμιας κλάσης, ικανού να απορροφά, να διατηρεί και να ενισχύει το πνευματικό κεφάλαιο που αναπτύσσεται στην τοπική διαστημική βιομηχανία.

Το ΥΠΕΘΑ συμμετείχε στην υλοποίηση 3 συγχρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων πανελλήνιας εμβέλειας, τα οποία ήταν τα ακόλουθα:

α. ACRITAS (Space Technologies for Surveillance and Monitoring Integrated applications)

Το υπόψη έργο αφορά στην Έρευνα, Σχεδιασμό, Ανάπτυξη και Αξιολόγηση ολοκληρωμένων εφαρμογών επιτήρησης και παρακολούθησης θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, παρακολούθησης κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, περιβαλλοντικής παράκτιας ρύπανσης και πολιτιστικών χώρων, μέσω τεχνολογιών σύντηξης δεδομένων (data fusion) από πολλαπλό σύστημα προηγμένων αισθητήρων.

Tην Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ η τελική αξιολόγηση του προγράμματος, που αφορούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη δυνατοτήτων θαλάσσιας εποπτείας, με αξιοποίηση συστημάτων σύνθεσης δεδομένων από διαφορετικούς αισθητήρες στη Γη και δορυφορικούς (radar, οπτικούς, υπέρυθρους, AIS).

β. MENELAOS (Micro Sensor Technologies for Navigation Space Applications)

Το MENELAOS αφορά στο σχεδιασμό και κατασκευή αισθητήρων και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για χρήση σε Υποσυστήματα Πλοήγησης (ΥΠ), με σκοπό την ολοκλήρωση τους σε συστήματα διεύθυνσης Ρομποτικών Οχημάτων Επιφανείας (ΡΟΕ) και στόχο την Ναυτιλία Αναμετρήσεως (dead-reckoning). Η αναμέτρηση γίνεται με πληροφορία δύο τύπων. Η πρώτη είναι αδρανειακή και η δεύτερη οπτική.
Με βάση τα δεδομένα των αισθητήρων αδρανείας και την οπτική πληροφορία, το FPGA (Field-Programmable Gate Array) μπορεί να καθορίσει με μεγάλη ακρίβεια την θέση του συστήματος στο χώρο ξεκινώντας μια δεδομένη στιγμή t0 , χωρίς την χρήση άλλων εξωτερικών βοηθημάτων ναυτιλίας.

γ. CIDCIP (Image Data Compression System)

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός προηγμένου και ολοκληρωμένου κωδικοποιητή συμπίεσης δεδομένων εικόνας από δορυφόρο, πλήρως συμβατό με το πρότυπο συμπίεσης δεδομένων εικόνας CCSDS (Consultative Committee for Space Data Systems) 122.0.

Περισσότερες πληροφορίες για το Si-Cluster, μπορούν να αντληθούν από την ιστοσελίδα του προγράμματος.

[Best_Wordpress_Gallery id=”8″ gal_title=”Si-Cluster”]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΣΠΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ